mandag 1. november 2010

Film, den nye boken?

En film er en fortelling fortalt ved hjelp av hovedsaklig bilde og lyd. Bildet og lyden som filmen gir oss er påvirket av mange andre faktorer, men alt er med på å fortelle den samme historien på en mer virkelig og gripende måte. Hovedmirkevidlene som anvendes i film kontra i bok er musikk og bilde, dette er noe som også kan skapes i bøker, men dette blir opp til leseren selv. I en film derimot blir alle disse sanseinntrykkene servert på sølvfat, og stemningen skapes ved hjelp av musikken og andre visuelle faktorer som kostymer og lokaliseringer.
Noe av de mest kjente og brukte virkemidlene i film er kameravinkel. Kameravinkelen utnyttes for at publikum skal få et nytt innblikk i filmen, man kan foreksempel få publikum til å føle seg som om de er hovedpersonen ved å filme fra deres synsvinkel. Dette blir i likhet med en bok en måte å komme inn i selve hovedpersonen, man kan f.eks. også benytte seg av monologer som kan gi oss en innblikk i tankene til hovedpersonen. Dette er også en av de største utfordringene ved film, for bøker inneholder ofte tankereferat.
I klippet fra filmen Trainspotting er narkotikamiljøet godt fremstilt på en mørk og dyster måte. Både lydene og det visuelle er hele tiden med på å underbygge stemningen som regissøren vil formidle. På den måten for man et sterkere inntrykk enn det man kanskje ville gjort dersom man hadde lest boken, siden filmen har flere virkemidler å benytte seg av, og de kan veilede mottakeren på en måte som en bok aldri vil kunne gjøre.

Bildet er hentet fra: http://thisrecording.com/today/2010/8/31/in-which-we-burn-down-the-house-just-to-watch-it-burn.html

Ingen kommentarer: