tirsdag 14. september 2010

Det moderne prosjektet!

Jean-Jeaques Rousseau mente at mennesket var vakrest i naturen, på sitt naturlige grunnlag, slik vi ble satt inn i verden. Han var dermed ingen tilhenger av vitenskapen og kulturen, slik sivilisasjonen på hans tid levde. Slagordet hans, "tilbake til naturen", skildrer godt hans synspunkter på hva som var viktig i menneskets tilværelse.
Her kan man se likheter med romantikken, som også stod for det naturlige med mennesket, men til tross for dette så er romantikken og det moderne prosjektet to forskjellige epoker.
I Henrik Wergelands tekst, "Dovenskab i Regnveir", skriver Wergeland om en rikmann som ser ned på arbeiderklassen. Arbeiderklassen kom i likhet med utviklingen i industrialiseringen og er en ny samfunnsklasse på denne tiden. I fortellingen så klarer ikke rikmannen å forstå hvordan mennene fra arbeiderklassen klarer å være lykkelige, med mindre penger og hardt arbeid. Wergeland skildrer at lykke ikke trenger å komme med rikdom, men at man heller kan søke lykke gjennom å leve i harmoni og forståelse med omverdenen og Gud, dette er noe som også var en av grunntankene i det moderne prosjektet.

Ingen kommentarer: