onsdag 25. august 2010

Matt. 18.20...?

Matt. 18.20 er en novelle skrevet av Tor Åge Bringsværd. I korte trekk handler fortellingen om en neger som kommer inn i en "hvit" krike. Der møter han mye fordommer, rasisme og hat. Til slutt blir han kastet ut, og senere på kvelden blir han dømt til døden av en enstemmig jury for gudsbespottelse. Helt til slutt i fortellingen kommer det også frem at negeren som teksten omhandler faktisk er Jesus Kristus.

Teksten er en skjønnlitterær tekst, og rasisme er et hovedtrekk ved sjangeren i teksten. Den har også et budskap som kommer godt frem i fortellingen, og dette er "man skal ikke skue hunden på hårene". Dette er noe som kommer frem på slutten av fortellingen, når novellen tar en vending og man skjønner at negeren egentlig er Jesus. Dette er noe forfatteren har klart å få frem ved hjelp av symbolikk. Han har fått frem at negeren hadde naglesår i håndflatene, noe som forbindes med Jesus, korsfestelsen og kristendommen.

En annen viktig faktor i fortellingen er kristendommen som helhet. Hele novellen bærer preg av et kristent budskap og har koblinger til bibelen og bibelske fortellinger. Dette kommer tydelig frem i titelen, men også helt klart til at handlingen finner sted i en kirke. Sjikanering kommer også sterkt frem i fortellingen, og hatet de hvite viser ovenfor negeren føles veldig sterkt mye pga. det visuelle språket forfatteren har brukt. I det hele så er det en sterk fortelling til ettertanke, om hvordan man behandler sine medmennesker. Hovedfaktoren i alle verdensreligionene er at man skal elske sine medmennesker, og dette er noe som i fortellingen blir glemt i forhold til hatet.

Ingen kommentarer: